فعالیت های خیریه سابقه ای طولانی دارند. این فعالیت ها گاهی از طریق حاکمیت سازماندهی شده اند و گاه کاملا مردمی شکل گرفته اند. کارهای خیر مردمی که احتمالا ابتدا از درون خانه ها و یا بین بازاری ها و و مجامع کوچک اینچنینی شروع شده است، امروز به شکلی گسترده به شکل موسسات و انجمن های خیریه به صورت بزرگتر و سازماندهی شده تر و با اهداف خاص و مشخص انجام می شود.
از سال 1331 که اولین خیریه مردمی در شهر تبریز پایه گذاری شد تا به امروز، طبق آمار پایگاه اطلاع رسانی خیریه کشور، بیش از پنج هزار و پانصد خیریه در کشور فعالیت دارند که هر کدام بر مبنای هدف خود، جامعه ی هدفی دارند و افراد خاصی را تحت پوشش قرار می دهند.
خیریه های مربوط به ساخت بیمارستان و مدرسه و موسسه های فرهنگی و ورزشی، خیریه در حوزه بیماری های سخت و صعب العلاج، حمایت از کودکان و زنان بی سرپرست و بدسرپرست و حمایت از خانواده های زندانیان، بیشترین تعداد خیریه های کشور را به خود اختصاص داده اند و هر کدام در حد وسع خود به فعالیت می پردازند.
در این بین، خیریه هایی به چشم می خورند که افرادی سرشناس و نام آشنا، آن ها را به وجود آورده اند و یا در ادامه تاسیس آن، با همکاری با آن انجمن یا موسسه خیریه به موفقتر عمل کردن آن مجموعه کمک کرده اند. برخی هم مانند علی کریمی در هر کار خیری که توان داشته باشد و از هر راهی که بتواند شرکت می کند، با پیراهن فروشی، با مسابقه خیریه و … یا علی دایی، مهدی مهدویکیا و کریم باقری که فعالیت های خیریه مختلفی دارند.